Dünya devleri “Türkiye ile devam” dedi
TGSD’den yapılan açıklamaya göre, hazır giyim ve tekstil sektörlerinin liderleri, deprem sonrası gelişmeleri değerlendirmek üzere uluslararası satın alma ofislerinin temsilcileriyle İstanbul’da bir araya geldi.
Aralarında Inditex, H&M, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Superdry, Spring Near East Manufacturing, Tesco, Ralph Lauren, Tom Tailor, Varner ve Puma’nın da bulunduğu 25 satın alma ofisinden temsilcilerin katıldığı toplantıda, “orta ve uzun vadeli iş dünyası” Üretimde olduğu gibi sendikalarımızda da sürdürülebilirliğe odaklanmalıyız” açıklamasına yer verildi.
TGSD’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz ile İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan hazır bulundu.
“TÜRKİYE’DEN YILDA 10 MİLYAR DOLAR SATIN ALAN MARKALAR DEVAM ETMEK İSTİYOR”
Toplantıda konuşma yapan TGSD Ortak Lideri Ramazan Kaya yaptığı açıklamada, hazır giyim ve dokuma sektörlerinin mevcut koşullarda siparişleri karşılayabilecek kapasitede olduğunu vurguladı.
Uluslararası markalarla uzun soluklu iş birliğinin devamlılığında bir sakınca olmadığını kaydeden Kaya, satın alma ofislerinin temsilcileriyle bir ay önce yapılan ilk toplantıda daha çok deprem ve yardımların ele alındığını, ikinci görüşmede ise; maliyetler ve üretim standartları gündemdeydi.
Toplantıda kendilerine yöneltilen soru ve önerileri normale dönüşün bir işareti olarak görebildiklerini belirten Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye’den yılda toplam 10 milyar dolara hazır giyim alan markalar depremden sonra da bizimle devam etmek istiyor. Ancak yüksek maliyetlere ayak uydurmakta zorlandığımız için rekabet gücümüz zayıflıyor. barınma, sosyal destek gibi insan odaklı projelerle müşterilerimizi deprem bölgesine çekmek Anadolu’yu üretim üssü haline getirebilmek için sektörel ve endüstriyel dönüşüme ihtiyacımız var.Bölümü yeniden yapılandırmalı ve buna göre organize etmeliyiz.Aksine göçü teşvik edecek bir toplumsal devrim yapmalıyız.Türk hazır giyim sektörünün güçlü kaslarını esneklik,hız,kapasite ve kalite açısından eğitmeliyiz.Diğer yandan geçen yıl yaşanan sel felaketinden sonra ABD, Pakistan ile ‘tercihli ithalat’ uygulamasını başlattı. ABD ile de en az iki yıl emsal teşkil edecek girişimlerde bulunmalıyız.”
“HİBE DEĞİL, ORTA VE UZUN VADEDE İŞ SÜREKLİLİĞİ İSTİYORUZ”
TGSD Ortak Başkanı Sanem Dikmen, deprem sonrası durum tespiti yaptıkları toplantıda iki konunun öne çıktığını belirtti. Sendikalarımızda devamlılığı vurguladık. Şubelerimiz son yıllarda üretimde sürdürülebilirlik konusunda çok değerli çalışmalar yaptı. Müşterilerimizden hibe değil, orta ve uzun vadede işbirliğimizin sürdürülebilirliği için destek bekliyoruz. Bölümlerimiz geçmişte krizler yaşadı. Hızlı uyum sağlama yeteneğimizle hepsini kısa sürede geride bıraktık. İş ortaklarımızın da desteği ile bu dönemi en kısa sürede atlatacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
“TEŞVİKLER İLÇE BAZINDA BELİRLENMELİ VE GERÇEK LOKASYONA YÖNLENDİRİLMELİ”
İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, deprem bölgesinin hazır giyim ve tekstil sektörüyle yeniden ayağa kalkacağını belirterek, üretimi hep birlikte toparlayacaklarını ve devletten beklentilerinin olduğunu belirtti.
yetim, ” Teşviklerin ilçe bazında belirlenip gerçek mekana kanalize edilmesi çok değerli. Haksız rekabete izin verilmemeli. Şu anda üretim çarkları tekrar yüzde 50 seviyesinde. Ancak geçmişe gitmemiz için en büyük ihtiyacımız deprem bölgelerinde istihdamın korunmasıdır. Bu kapsamda aksine göç hareketinin başlayabilmesi için bölgede istihdam edilen çalışanlarımızın acil barınma ihtiyaçlarının karşılanması ve ek teşviklerle desteklenmesi gerekmektedir.
İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, deprem bölgesinde üretimin birkaç ay içinde normale döneceğini belirterek, depremden etkilenen illerde üretimin desteklenmesi için şu taleplerde bulundu:
“Deprem bölgesinin tamamının cazibe merkezleri programı kapsamına alınması, bölgedeki çalışanların maaşlarına devlet tarafından ek katkı sağlanması, merkezi veya bölgede üretim yapan işletmelerin mevcut yatırımlarına ek istihdam tabanları sağlanması” özellikle sanayi bölgeleri için yatırım teşvik paketine dijital ve yeşil dönüşüm yatırımlarını beşinci bileşen olarak ekleyen, yakın çevrelerde geçici-kalıcı konaklama çözümlerinin geliştirilmesi gerekiyor.”